Categorieën
Coaching

Mentale problemen of suïcidaal? Praat er over!

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het taboe op zelfmoord.
Vanuit Happy Giraffe Coaching willen we graag bijdragen aan het doorbreken van de taboes die liggen op mentale gezondheid en zelfmoordgedachten.
Suïcidepreventie doen we samen.

Doe je mee? Deel dit bericht!

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day. Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd of aan zelfmoord denken, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het taboe rond zelfmoord. 

Vanuit Happy Giraffe Coaching willen we graag bijdragen aan het doorbreken van de taboes die liggen op mentale gezondheid en zelfmoordgedachten.

Suïcidepreventie doen we samen. Doe je mee? Deel dit bericht!

Worstelen met mentale gezondheid en zelfmoordgedachten kan iedereen overkomen

In alle lagen van de bevolking, alle opleidingsniveaus, carrièreniveaus, alle leeftijdsgroepen, alle genders, alle postcodes van bij jou in de straat tot alle hoeken van deze planeet worstelen mensen met hun mentale gezondheid. De een soms, de ander vaak. De een licht, de ander dusdanig serieus dat hulp noodzakelijk is.

Er is alleen een groot probleem. Aan de buitenkant kun je zelden zien hoe het met een ander gaat. Het eerste dat misschien zal opvallen is dat mensen zich wat vaker terugtrekken, minder spraakzaam zijn, zich afmelden voor sociale afspraakjes, etc.

Dit hoeft echter niet zo te zijn, soms hebben mensen een masker op en hebben ze geleerd hun ware gevoelens en gedachten niet te tonen.

Dat maakt het vaak voor nabestaanden zo moeilijk en onverwachts als een dierbare een zelfmoordpoging doet.

Praten over je mentale gezondheid met anderen, zelfs binnen het eigen gezin of binnen een vriendenkring wordt door velen als zeer moeilijk gezien. Er rust toch een beetje een taboe op, het is zogenaamd een teken van zwakte om het er over te hebben. Dat laatste is natuurlijk onzin. Praten over je mentale gezondheid, het zoeken van hulp is het moedigste dat je kunt doen.

Hoe F1-talent Lando Norris zijn moed toonde BUITEN zijn F1-wagen.

De Brits-Belgische Formule 1 coureur Lando Norris wint in razendsnel tempo populariteit Formule 1. Hij doet het niet alleen heel erg goed op het vlak van racen, maar is ook een flamboyant persoon en dat raakt mensen blijkbaar.

Je zou bijna vergeten dat hij pas 21 jaar is. En daarnaast dat hij al sinds 2019 actief is in de top van het racen. Hij wordt onder meer omschreven als een grappenmaker, wat ook te zien is in zijn media-optredens. Hij tovert bij menig Formule 1-liefhebber een lach op het gezicht. Maar het was echt niet allemaal positiviteit in het leven van Norris. Hij worstelde als rookie een tijdje met angst en slapeloze nachten.

In 2020 koos Lando Norris er voor om in de openbaarheid te treden over de problemen met zijn mentale gezondheid. Hij doorbrak hiermee een taboe binnen de sport en de formule 1 in het bijzonder. Na hem zijn een aantal Nederlandse en Belgische voetballers naar buiten getreden en ook andere de tennisster Naomi Osaka en Olympisch turnkampioene Simone Biles.

Zichzelf zijn

Norris vertelt aan ESPN, in een interview voor de Mental Health Awareness Week 2021, dat hij voelde dat mensen het op prijs stelden dat hij gewoon zichzelf was. “Ik was anders dan veel Formule 1-coureurs, was echt open over alles, was een beetje leuker, een beetje grappiger, waarschijnlijk meer als een normaal persoon dan als een robot die door de paddock liep”, zei hij. “Ik denk dat mensen dat al leuk vinden en het vrolijkte veel mensen op, ik had plezier en maakte mensen aan het lachen.”

‘Ze dachten aan zelfmoord’

Dat hielp sommige mensen zelfs zo erg dat hij diegene op die manier uit de put wist te krijgen, zo licht hij toe. “Af en toe blader ik door berichten die ik op Instagram krijg. Veel van die berichten gaan over hen die lijden aan geestelijke gezondheid, vooral in het afgelopen jaar en een beetje met COVID-19. Dat is iets waar mensen veel mee hebben geworsteld.” Dat ging soms zelfs zo ver dat hij die mensen wist te weerhouden van zelfmoord. “Ik kreeg berichten van mensen die zeiden hoe ik hen had beïnvloed en hoe ik mezelf was. Ze dachten aan zelfmoord en dat soort dingen en vertelden hoe ik een impact heb gehad om dat te veranderen.”

Door die berichten beseft Norris dat hij zijn platform kan gebruiken om te praten over de geestelijke gezondheid van mensen. “Het zijn dingen waarmee ik in het verleden heb geworsteld.”

Praten, praten en praten

Als je zelf problemen hebt met je mentale gezondheid en het allemaal niet meer ziet zitten, zoek dan iemand op die je vertrouwt en praat er over. Praten is zo belangrijk, het helpt je om een stem te geven aan je eigen diepste gevoelens van angst, afwijzing, eenzaamheid, somberheid, misbruik, etc, etc, etc.

Je bent het waard om mee te praten, je bent het waard om gehoord te worden. Lukt het niet in je directe omgeving, zoek hulp bij je huisarts, vertrouwenspersoon op school of werk of een andere hulpverlener die je kan helpen.

In acute nood kun je altijd terecht in Nederland bij https://www.113.nl/ en in België bij

https://www.zelfmoord1813.be/

Maak je je zorgen over jezelf of iemand anders, neem gerust contact met me op. Ik verwijs je altijd door naar iemand anders als ik denk dat dat beter voor je is.

ContactOver Ons

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?