Categorieën
Coaching Leiderschap Ouderschap

7 Dingen die je kunt doen om bij te dragen aan verbinding

Overal waar je kijkt is er sprake van verbinding of verwijdering. Mensen komen dichterbij elkaar of drijven juist uit elkaar. Dit kan komen door transitie naar een andere levensfase, het verschillen van interesses, nieuwe werkomgeving of school, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen die zorgen voor polarisatie en wij-zij denken.

Overal waar je kijkt is er sprake van verbinding of verwijdering. Mensen komen dichterbij elkaar of drijven juist uit elkaar. Dit kan komen door transitie naar een andere levensfase, het verschillen van interesses, nieuwe werkomgeving of school, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen die zorgen voor polarisatie en wij-zij denken.

Als je op zoek bent naar verbinding is het meeste effectieve dat je kunt doen om bij jezelf te beginnen. Op zoek naar je eigen gevoelens en behoeftes, hoe die zich verhouden tot je omgeving en de gevoelens en behoeftes van je omgeving.

In verbinding komen met jezelf en met anderen werkt helend, voedend en geeft energie en levenskracht.

Dit zijn 7 dingen die je kunt doen om verbinding te maken of te herstellen: privé, in de werkomgeving, in jezelf en in de wereld:

1: Wees je ervan bewust dat alle menselijke wezens dezelfde behoeften hebben als jij

Ieder mens heeft dezelfde basisbehoeften. Vaak wordt er verwezen naar de piramide van Maslow. Je kunt pas een niveau omhoog in de piramide als aan alle behoeften in de laag waar je inzit is voldaan.

2: Check of het je intentie is dat anderen, net als jij, hun behoefte ingevuld krijgen.

Handel je puur uit eigenbelang of heb je ook oog voor de belangen van de mensen om je heen? Wees open en eerlijk in het uitspreken van je behoeften en over je intenties. Twijfel over de zuiverheid van je intenties leidt tot conflict in plaats van verbinding.

3: Als je iemand vraagt iets te doen, check dan eerst of je een verzoek doet of een harde eis stelt.

Zelfs in een hiërarchische verhouding is het eisen van dingen van een ander een weinig prettige ervaring voor de ontvanger van de eis. Je kunt afspraken met elkaar maken, regels opstellen, protocollen maken, liefst wel in verbinding met elkaar. Bij een verzoek heeft de ander de vrijheid en ruimte om nee te zeggen zonder repercussies.

Als die vrijheid om nee te zeggen er niet is, dan is het een eis en geen verzoek.

4: Vertel wat je WEL wilt of verwacht van een ander in plaats van te vertellen wat je NIET wilt.

Wees duidelijk in je communicatie, maak er geen raadspelletje van. Ik wil NIET dat je me stoort wordt dan Ik zou graag even ongestoord mijn ding willen afmaken. Jij geeft jouw behoefte aan, de ander kan daar aan voldoen. Bij “Ik wil niet dat je me stoort” bestaat de kans dat de ander denkt: “Waarom zou ik hem/haar willen storen, ik heb wel wat beters te doen” Communiceer je eigen behoeften en verwachtingen, die gaan over jou, niet over de ander.

5: In plaats van te zeggen hoe een ander IS, praat over wat het gedrag van de ander met je doet.

Jij bent altijd zo….! Dit is bijna altijd een garantie op ruzie als iemand zo begint met communiceren. Hou het bij jezelf. Vertel wat het gedrag of een actie van de ander met jou doet zonder gelijk met een oordelende vinger te wijzen. Oordelen dragen zelden bij aan verbinding. Kwetsbaarheid, eerlijkheid en vertellen vanuit jouw beleving wel.

Martin Luther King zijn wereldberoemde toespraak was niet voor niets “Ik heb een droom” waarin hij vertelde over hoe hij de wereld voor zijn kinderen en alle kinderen in Amerika zag. Hij zei niet “Jullie zijn altijd zulke racisten, wij eisen…” Juist zijn geweldloze communicatie en handelen leidde tot verbinding.

6: Voordat je het eens of oneens bent met iemand, probeer je in te leven in wat de ander voelt en wat de ander nodig heeft.

Het is tegenwoordig heel makkelijk om iemand die ergens anders over denkt weg te zetten als “wappie” of als “slapende”. Iedereen heeft in essentie dezelfde behoeften. Hoe mensen over dingen denken en waar ze hun informatie vandaan halen waar ze hun overtuigingen op baseren verschilt enorm. Probeer eens in gedachten een wandeling te maken in de schoenen van de ander. Welke behoefte probeert de ander te vervullen door pro/contra vaccinatie te zijn? Welke angsten of zorgen zijn er bij de ander niet gehoord of gezien waardoor je lijnrecht tegenover elkaar komt te staan? Welke behoefte in de piramide van Maslow komt voor de ander in de knel in deze situatie. Empathie en compassie brengen meer dan labelen en veroordelen.

7: In plaats van simpel NEE te zeggen, vertel welke behoefte je ervan weerhoudt om JA te zeggen.

Het is voor mensen vaak moeilijk om NEE te horen. Niemand hoort graag nee als antwoord op een verzoek. Het is vaak zo dat een ander geen ja kan of wil zeggen omdat een bepaalde behoefte de ander ervan weerhoudt. Maak het bespreekbaar. Wees nieuwsgierig naar de overweging van de ander om nee te zeggen. Vraag onder welke omstandigheden de ander misschien wel ja kan of wil zeggen. Nieuwsgierigheid naar de ander en interesse in dienst behoeften en gevoelens zijn de weg naar verbinding.

Marshall Rosenberg

Deze 7 manieren die leiden naar verbinding zijn allemaal geïnspireerd op het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. Dit gedachtegoed staat aan de oorsprong van Happy Giraffe Coaching en hoe ik klanten begeleid in Business CoachingPersoonlijke Coaching en Coaching van Kinderen en Jongeren.

Meer weten? Neem gerust contact op.

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?