Categorieën
ADHD/ADD Coaching Ouderschap

De 5 dingen om te doen bij ADHD zonder medicatie – SPECT – Deel 2: Voeding

In het vorige deel hebben we gekeken naar de rol van slaap bij ADHD. Deze keer een gastbijdrage van Cindy Meervis van Cindy goes Healthy over de rol van voeding.

Voeding 

Het belang en de invloed van voeding op velerlei aandoeningen, waaronder ADHD, is door de reguliere geneeskunde lang niet onderkend. Het goede nieuws is dat er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen voeding en mentale en lichamelijke disbalans. Het minder goede nieuws is dat wetenschappelijke studies elkaar soms tegenspreken. Wanneer we echter op metaniveau kijken, als het ware de rode draad vinden door de studies heen, kunnen er wel een aantal inzichten worden afgeleid. 

Het belangrijkste inzicht is dat een gezond voedingspatroon, dat veel groenten, fruit en volkoren producten bevat, symptomen van ADHD vermindert en een ongezond voedingspatroon met veel suikers, bewerkte voeding met chemische toevoegingen (de bekende E-nummers zoals kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen),  overdaad aan vlees en zuivel, de symptomen verergert. 

Een ongezond voedingspatroon leidt ook vaak bij kinderen tot allerlei tekorten aan belangrijke mineralen en vitaminen, zoals magnesium, zink, ijzer, koper en omega 3 vetten. Effect hiervan is dat het immuunsysteem niet optimaal kan functioneren en de algehele gezondheid, of vitaliteit (het goed in je vel zitten) niet bijdraagt aan het verlichten van de bekende ADHD symptomen zoals gebrek aan focus en aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. 

Welke voeding is dan goed om te integreren in het voedingspatroon? 

Het komt neer op zoveel mogelijk natuurlijk en plantaardig te eten en suikers en (snelle) koolhydraten te laten links liggen. Dus in  de basis een variëteit aan groenten en fruit, niet alleen bij het avondeten maar zo mogelijk bij elke maaltijd en eventueel als snack tussendoor. Dit betekent dat snoep, koek, chips, fastfood zoals pizza, friet, hamburgers, maar ook pasta zoveel mogelijk worden ingewisseld voor fruit, noten, (rijke en gezonde bron aan eiwitten), volkoren granen (in bijvoorbeeld natuur yoghurt), gerechten met veel groenten en  bijvoorbeeld zoete aardappelfriet. 

Door minder suikers en (snelle) koolhydraten (zoals pasta, witte rijst, (wit) brood, aardappelen) te eten, stabiliseert de bloedsuikerspiegel, wat een gunstig effect heeft op een stabiel energieniveau gedurende de dag versus de bekende energie-dips waardoor makkelijker naar ongezonde snacks wordt gegrepen. 

Naast de reguliere adviezen om gezonder te eten, kan het ook nuttig zijn om een “eet-dagboek” bij te houden. Dit bevordert het bewustzijn van wat, wanneer en waarom je eet. En je noteert voor jezelf hoe je reageert op wat je eet. Dit is belangrijk omdat ieder mens een uniek microbioom heeft (de verzameling van bacteriën in je darmen) en hoe je reageert op voeding en of je in staat bent de voedingsstoffen effectief op te nemen is persoonlijk en uniek. 

Waar kan je dan zoal op letten? 

  • Hoe (verzadigd) voel je je na eten? 
  • Ik kan makkelijk een paar uur zonder eten, zonder een energiedip te ervaren 
  • Ik voel me fit, neutraal, vermoeid na het eten? 
  • Wat ik eet wordt goed verteerd (dus geen buikklachten zoals opgeblazen gevoel, constipatie, diarree) 
  • Waar heb ik zin in om te eten? 

Wil je meer weten over de rol van voeding bij ADHD? Neem gerust contact op met Alexander of Cindy.

Over onsPersoonlijke CoachingKinder- en Jongerencoaching

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?