Categorieën
Coaching Leiderschap

Wordt het tijd voor een Chief Humor Officer?

We zitten inmiddels als weer ruim 10 maanden in meer of mindere mate thuis te werken. We missen de sociale verbinding met onze collega’s en de sociale contacten bij de koffieautomaat.

Sommige professionals die ik begeleid zijn al 10 maanden niet meer op kantoor geweest en hebben contact met hun team, collega’s en klanten via Zoom of Microsoft Teams.

Tired woman sleeping while working on desk

Over de inhoud en vorm van online vergaderen is door anderen veel geschreven, de voors en de tegens, etc. Volgens mij is iedereen het wel over 1 ding eens. Er zit weinig humor in online meetings en zeker niet gepland.

Ik kwam vandaag een aardig artikel tegen van de University of Michigan over het gebruik van humor als therapie in de gezondheidszorg. Humor therapie, ook wel therapeutische humor, wordt al wat langer ingezet bij kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cliniclowns voor kinderen in de Nederlandse ziekenhuizen.

In sommige ziekenhuizen in de staat Michigan hebben ziekenhuizen een speciaal “humor karretje” gevuld met boeken, tijdschriften en filmmateriaal om eens lekker te kunnen lachen.

Wat zegt de wetenschap over humor?

Het effect van humor wordt ook wetenschappelijk aangetoond. Er is steeds meer consensus over de relatie tussen hoofd, hart en lijf. Specifiek het zelfhelende vermogen van het lijf wordt mede aangestuurd door de hersenen.

Als we lachen, verandert de chemische samenstelling in onze hersenen. We maken door te lachen drie hormonen aan die zorgen voor algeheel welbevinden en ontspanning: Endorfine, serotonine en dopamine. Er is zelfs een link aangetoond tussen lachen en het boosten van je immuunsysteem.

Lachen geeft over het algemeen ook een gevoel van controle in situaties waar controle afwezig lijkt. Lachen vermindert het gevoel van angst, boosheid en stress. Overigens is oprecht lachen “met” aan te bevelen in plaats van sarcasme en cynisme.

Humor wordt in de medische wereld al ingezet als onderdeel van de behandeling van langdurige chronische ziektes die door stress kunnen verergeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en astma.

De Werkvloer

Terug naar de (virtuele) werkvloer. Wordt het niet tijd voor een nieuwe functie in de directies van bedrijven? Wordt het niet tijd voor een Chief Humor Officer (CHuO)? Er zitten op dit moment een groot aantal professionele humoristen thuis op de bank omdat ze de theaters niet in mogen. Stel Jochem Myjer aan in de raad van bestuur van Abn Amro als CHuO. Geeft Youp van ’t Hek een bestuurszetel bij de ANBO. Creeër dan ook gelijk een Minister van Humor voor het demissionaire kabinet Rutte. Misschien iets voor Peter Pannekoek?

Gedachtenexperiment

Ik wil graag even een klein experiment met je doen. Haal even diep adem. Ik ga zo een mop typen. Haal even diep adem door je neus, en adem langzaam uit door je mond. Hoe voel je je op dit moment? Hoe voelt je lijf? Welke gedachten gaan door je hoofd?

Okay….dan nu de mop:

Louis van Gaal, Joachim Löw en Luis Felipe Scolari zitten in een vliegtuig onderweg naar een bijeenkomst van de FIFA. Het vliegtuig komt in slecht weer en stort neer. Alle drie de heren overlijden en verschijnen in de hemel voor de troon van God.

God kijkt hen aan en spreekt met zware stem: Welkom broeder Joachim, je hebt veel plezier gebracht aan de voetbalwereld, je hebt het Duitse voetbal trots gemaakt. Neem plaats op de grond aan mijn rechter kant. Löw gaat naast god zitten.

Daarna spreekt God tot Scolari: Welkom broeder Luis Felipe, je hebt trots gebracht in de harten van Portugal en Brazilië. Neem plaats op de grond aan mijn linker kant.

Als laatste spreekt God van Gaal toe: Welkom broeder Louis, je hebt het onmogelijke gedaan met Ajax tegen AC Milan, je hebt Barcelona verovert en München. Je hebt het Nederlandse voetbal in 2014 zijn vertrouwen teruggegeven. Neem plaats op de grond voor mijn troon.

Louis van Gaal kijkt God strak aan en zegt: “Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom? Ten eerste, ik ben niet je broer en ten tweede, GA VAN MIJN TROON AF!”

En, haal nu nog eens diep adem door je neus en adem rustig uit door je mond. Hoe voel je je nu? Opgewekter? Meer energie? Bel of mail je directie en eis een Chief Humor Officer.

Geen plek vor humor in jouw organisatie en wil je toch meer balans tussen hoofd, hart en lijf mét humor? Bel me op 06 27 650 310 of mail me op alexander@happygiraffe.nl voor een gesprek vol diepgang en humor.

Alexander Hilberts – Happy Giraffe Coaching

Contact

Over Ons

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?