Categorieën
Coaching Hersenwetenschappen

Hack je Brein – Wat je zelf kunt doen voor balans tussen hoofd, hart en lijf

Ons brein is een chemische fabriek waar een aantal belangrijke hormonen worden geproduceerd die dagelijks invloed hebben op ons welzijn: Dopamine, Serotonine, Endorfine en Oxytocine.

Bij een tekort of teveel aan een bepaald hormoon is medicatie mogelijk, maar je kunt zelf ook bepaalde dingen doen om je hormoonspiegel te beïnvloeden.

Welke hormonen gaat het over, wat doen ze en hoe kun je je brein hacken?

Dopamine:

Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie

Serotonine:

Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie. Daarnaast is serotonine belangrijk voor het verwerken van pijnprikkels. Serotonine is een neurotransmitter dat niet afbreekt wanneer het gebruikt is in de synaptische spleet.

Endorfine:

Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.

Oxytocine:

Oxytocine is een neuropeptide dat als hormoon en neurotransmitter fungeert. Het lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit.

Kun jij wat extra hulp gebruiken bij het vinden van balans tussen hoofd, hart en lijf? Neem gerust contact met me op.

ContactOver Ons

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?