Categorieën
Coaching Leiderschap

Vraag jezelf: Waarom?

Er is een groot verschil tussen bedrijven en de mate waarin ze succes hebben. Datzelfde geldt ook voor personen. Een van de opmerkelijke verschillen is dat succesvolle bedrijven en personen een glashelder antwoord weten te geven op de vraag waarom ze doen wat ze doen.

In september 2009 gaf Simon Sinek tijdens een Ted-talk aan waarom het zo belangrijk is om een antwoord te geven op de vraag: “Waarom doe ik wat ik doe?” door zijn theorie over de “Golden Circle”. Zijn filmpje op Ted.org is inmiddels meer dan 58 miljoen keer bekeken.

Het idee is eigenlijk vrij eenvoudig. Succesvolle mensen en bedrijven doen wat ze doen vanuit een “passie”, “missie” of een “hoger doel”. Dit weten ze over te brengen door het antwoord te geven op de vraag “Waarom doe ik wat ik doe.” Dit antwoord is NOOIT: “om winst te maken” of “omdat ik een hypotheek heb”. Het antwoord op de waarom-vraag geeft een inkijk in de diepste drijfveren van het bedrijf of persoon.

Het diepere geloof achter dit waarom inspireert klanten die dit geloof ook delen. Het geeft een onderscheidend vermogen dat verder gaat dan: “Wij zijn heel goed.”

Tegenwoordig maken bedrijven of personen echt het verschil als ze kunnen aangeven welke waarde ze toevoegen bij hun klant. Deze waardepropositie volgt uit het antwoord op de waarom-vraag en vertelt hoe ze doen wat ze doen. Hoe dit waarde toevoegt en hoe het aansluit op de behoefte van de klant.

De buitenste laag van de Golden Circle, het antwoord op de Wat-vraag beschrijft de feitelijke dienst of product.

Terug naar de waarom-vraag. Die kun je jezelf op heel veel verschillende manieren stellen:

  • Waarom kom ik mijn bed uit en ga ik naar mijn werk? Wat brengt mijn werk mij dat ik dit doe EN wat brengt mijn werk anderen dat ik dit doe? Zou ik nog steeds doen wat ik doe als ik morgen de hoofdprijs win in een loterij? Waarom wel of waarom juist niet?
  • Waarom is mijn dienst of product relevant voor mijn klanten? Waarom deze groep klanten? Waarom geen andere groep klanten? Waarom ben ik nu relevant of waarom niet nu maar wel over 3 maanden?

De antwoorden die je krijgt op je eigen waarom-vragen kunnen heel confronterend zijn maar tegelijkertijd ook veel inzicht geven. Ze helpen je om richting te geven aan je leven en om een keuze te maken tussen “go with the flow” en leven en werken vanuit een diepe drive en passie.

Ik zal proberen om mijzelf als voorbeeld te geven met mijn waarom:

Ik ben in 2012 voor mezelf begonnen als onafhankelijk trainer/coach omdat ik om me heen zag dat er binnen bedrijven zo veel potentie in mensen onaangeroerd blijft.

Ik ben er van overtuigd dat ik mensen kan helpen om op “peak performance” te komen door hen te helpen zelf te ontdekken wat hun talenten zijn, hun kerncompetenties help ontdekken en hen laat ervaren waar hun diepste krachten zitten.

Dit doe ik door middel van onder andere coaching, training en on-the-job begeleiding. Met een enorme passie voor mensen en onuitputbaar vertrouwen dat iedereen uniek en onvervangbaar is en dat juist in die uniciteit hun kracht en talenten schuil gaan.

Ik help mensen om het beste uit zichzelf te halen. Dat is wat ik doe.Wil jij ook je eigen waarom-vraag beantwoorden en kom je er niet uit? Ik denk graag met je mee. Bel me op 06 27 650 310 of mail op alexander@happygiraffe.nl

Over Ons

Business coaching

Persoonlijke transformatie

Kinderen en tieners

×

Welkom bij Happy Giraffe Coaching. Klik op de coach voor een Whatsapp-chat of mail op alexander@happygiraffe.nl De chat is niet live, we reageren zo snel mogelijk.

× Hoe kan ik je helpen?